Дигитализацията влиза, а имаме усещането, че се държи и на хартиезацията. Това

...
Дигитализацията влиза, а имаме усещането, че се държи и на хартиезацията.
Това
Коментари Харесай

Любомир Киров: Навлиза дигитализацията, но се държи и на хартиезацията

" Дигитализацията влиза, а имаме чувството, че се държи и на хартиезацията. "

Това съобщи пред БНР доц. Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

Личните лекари излязоха със свои оферти, които да залегнат в новия народен рамков контракт. Сред тях е да се разширят опциите за назначение на медикаменти, да могат да отписват от листите си нападателни пациенти, както и посредством писмо, смс или по електронен път да бъдат уведомявани пациенти, за които не е регистриран профилактичен обзор до края на август.

" Това беше директно след пандемията и по време на самата пандемия – страхът. Това е обяснимо и никой не може да бъде упрекван. Оставяме встрани пандемията. По тази тематика приказваме доста от дълго време ", разяснява доктор Киров. 

Той напомни, че има предвидени наказания в Закона за здравното обезпечаване за непроведен профилактичен обзор, само че не се ползват.

Киров уточни, че " преди да се стигне до каквато и да е, нагледно казано, сопа ", следва да се търсят други способи хората да се преглеждат профилактично.

" Да се възползват от това, което системата обезпечава. "

Запитан по какъв начин е регламентирано уведомяването на пациентите, че техният персонален доктор приключва активността си, доцент Киров разясни:

" Доколкото е ангажимент на фамилния доктор, е да бъде оповестено там, където му е кабинетът. След като Касата заплаща и борави с парите на пациентите в техен интерес, с цел да закупи услугата, която ние предоставяме, Касата е институцията, която следва по един или различен метод да уведоми тези хора, че този доктор приключва активността си. "

Относно лимитите за направленията и глобите, които се постановат на общопрактикуващите лекари за превишаването им, Любомир Киров означи:

" Има пациенти, които употребяват повече и то не напълно основателно. Когато вземаш, без да е належащо, ти лишаваш другия от това, което му би трябвало. Понеже гледаме всички да са добре, най-после си патим ние. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР